První práce v kavárně

ledna 18, 2018


Jak jen pomoci těm ubohým chudáčkům studentům, co si chtějí přivydělat nějaký ten peníz a nešťastníci si vybrali právě práci v kavárně? A co hůř, napadlo je tam jít, aniž by za sebou měli baristický kurz! Co tam potom budou dělat? Jen tak se motat za barem? Ano i ne.


Jaké jsou tedy začátky v kavárně při práci na poloviční úvazek s nulovou zkušeností s podobnou prací?


Nešlo o mou první práci, ale rozhodně jde doposud o práci, do které chodím poprvé pravidelně a poprvé se většinou nezastavím.
Zvládnete pohovor, podepíšete smlouvu a deset dalších papírů, a nakonec si domluvíte směny s manažerem pobočky, ke které vás přiřadili.
Ještě před nástupem si musíte uvědomit, že práce v kavárně není jen o kávě. Je i o čajích, džusech, limonádách, dortech a tak dále. Je to o loupání, krájení, mixování, zapékání a mohli bychom pokračovat ještě chvilku dál.
První směny.
Pokud patříte k těm, kteří si předtím neprošli žádným školením jako já, budete ve svých začátcích prakticky jen mýt nádobí, obcházet plac a nosit další nádobí, za barem budete mýt další nádobí a při troše štěstí se dostanete ke kase.
Je důležité dávat pozor, kde co na kase je, nezapomínat se ptát na zákaznickou kartičku a zda to bude tady nebo sebou. Nastudujte si produkty, které prodáváte, dorty, tyčinky,... Zeptejte se lidí na pobočce, co nenabízet, co naopak bude brzy procházet a potřebujete to prodat.
Když vás na pobočce není zrovna hojný počet, tak jste jeden na kávovaru a jeden na kase, přičemž pracovník za kasou si sám připravuje servis (talířek pod hrneček a lžičku dle připravovaného nápoje - což se v začátku může zdát jako větší problém, než se to postupem času ukáže být) a dále si sám nandavá dorty a všechno okolo kromě kávovaru.
Když jste za kávovarem, tak si buď děláte vše sám, nebo připravujete shoty kávy někomu dalšímu. Dávkování kávy je ze začátku také váš úhlavní nepřítel, proto doporučuji si hned na začátku vypsat (dle obdržených manuálů z centrály) kolik shotů patří do jaké kávy a učit se to jako básničku, pamatovat si výjimky (když je nápoj sebou, počet shotů se podle velikosti nápoje může lišit) a nezapomínat, zda je to třeba udělat do kelímku či do šálku a zírat na hrnečky tak dlouho, dokud vám nedojdou velikostní rozdíly.
Ve svých začátcích budete nejšťastnější, když si někdo přijde pro čaj, džus nebo ledovou kávu, protože to bude to jediné, co budete schopni připravit hned poté, co vám to jednou někdo zkušenější ukáže.

Doporučuji se konstantně ptát, co máte dělat, když jednoduše nevíte, a pamatovat si, jaké úlohy vám byly zadány, abyste je mohl příště automaticky začít dělat sám. Likvidace odpadu, mytí nádobí, doplnění dortů, úklid za barem a tak podobně jsou pro začátečníka jistotou, ale když se najde volná chvíle a nebudou zákazníci, ptejte se zkušenějších - poproste je, aby vám ukázali, co se při přípravě kávy dělá první, jak se ta páka správně zasekává, jak se šlehá mléko, jak se shotuje a postupně vám tyhle věci zakoření v hlavě a začnou dávat smysl. Naučíte se postupovat rychleji a rychleji a zanedlouho vám už nikdo nebude muset říkat, co máte dělat.
Omluvte se, když něco pokazíte, když nevíte, ptejte se. Nic složitého na tom není. Největší problém mám snad s nalezením společného tématu se svými kolegy či se sama nějak zapojit do probíraných témat. Pokud je pro vás těžší otevřít se lidem, nezoufejte, dejte tomu čas, poslouchejte ostatní a nepřestávejte se usmívat, jelikož při takové práci patí více než kdy jindy, že s úsměvem jde všechno lépe.
Sem tam narazíte na anglicky mluvícího zákazníka, tak je dobré nastudovat si pár fráziček, abyste věděli, jak velký nápoj bude chtít a zda to bude tady nebo sebou a také zda by si nepřál ještě něco k tomu.
Nemusíte stále pobíhat kolem a hledat, co je potřeba udělat, hlavně žádný stres! Natočte si sklenici vody, udělejte si kávu, využijte pauzu, nesledujte tolik čas.


V bodech bych tedy upřesnila, co je pro začátečníka klíčové v jeho začátcích:

• Čistá uniforma (ale co si budeme nalhávat, nikdo ji nevypereme víckrát než jednou za dva týdny)
• Dávat pozor
• Ptát se
• Pamatovat si jména spolupracovníků
• Naučit se s kasou a stíhat k tomu připravit servis
• Párkrát si vždy zopakovat, kolik shotů kam putuje
• Rozdávat úsměvy!
• BÝT TRPĚLIVÝ
• Nechat si pro sebe cokoliv, co se bude drát ven, v případě nepříjemného zákazníka


Nedopručuji začínat v zímních měsících, hlavně ne v období zimních prázdnin, kdy mají najednou všichni čas zajít si na kafe. Není pak žádný čas na vaše zaučení a prvních pár směn je z vás jen uklízečka.
Musím se přiznat, že jsem nejednou brečela kvůli nepříjemnému zákazníkovi nebo nějaké vlastní chybě, ale postupně se stávám silnější a učím se házet věci za hlavu.
Nemějte strach, můžou vás poslat umýt záchody, celý den se od nádobí nemusíte hnout, stále se vám nemusí něco dařit, ale po několika směnách už nebudete navíc, budete pracovat rychleji, naučíte se s kávovarem, všechno půjde, jen se do toho nehrňte hned první směnu a vždy vyčkejte, až bude správný čas na otázky a na předvedení různých postupů při přípravě jednotlivých nápojů.
Nakonec vám popřeji štěstí, pokud zrovna začínáte pracovat v kavárně, nesekněte s tím hned na začátku, zanedlouho budete stejní mazáci jako ti, kteří vás posílali mýt kde co.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Jedna z mých prvních brigád byla práve v kavárně a musím říct, že ze všech zamšstnání, které jsem měla toto bylo asi to nejlepší. Hlavně kvůli příjemnému prostředí. Asi před třemi lety jsem se rozhodla že začnu podnikat a když jsem přemýšlela v jakém oboru, rozhodla jsem se, že si otevřu právě svou vlastní kavárnu. Tady u nás jich moc není, takže tu byla díra na trhu. Myslím si, že jsem dobře udělala. Poslední dva roky sice nebyly nic moc, ale teď už se to zase zlepšuje a dokonce teď začínám i zvažovat založení s.r.o.

    OdpovědětVymazat

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images